3.25.2009

Αγάλλου Ελλάς

Τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο αντέδρασαν θετικά στα νέα μέτρα Ομπάμα, και οσονούπω τα γρανάζια της ελεύθερης οικονομίας θα επαναλειτουργήσουν, θέτοντας σε κίνηση τις χρυσές μασέλες του ελεύθερου ανταγωνισμού στις άνισες ευκαιρίες.

Στην Αγγλία και την Ισπανία βγάζουν τα σπίτια τους σε λοτταρία.

Η θωράκιση της εργασίας προκύπτει από την ελαστικοποίσή της και συ με τα νεύρα λάστιχο διερωτάσαι που θα φτάσει ο μπαγάσας ο Dow Jones.

Μέχρι στιγμής πάντως έχει φτάσει για τα καλά στην τσέπη σου και προχωρά ακάθεκτος προς σημεία της ανατομίας σου, που διαφύλασσες ως κόρην οφθαλμού μέχρι πρότινος.

Πίσω γορίλες.


Η χαρά των παπατζήδων


Χαράς ευαγγέλια για τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου - άρα κάντε ένα καλό μπανάκι καλού κακού - μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης, να αγοράσει τα τοξικά χρηματιστηριακά απόβλητα, σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές.

Οι αγορές αναθάρρησαν -λένε τα σχετικά δελτία- σε τέτοιο βαθμό, ώστε να σημειωθούν άνοδοι ρεκόρ σε αρκετές περιπτώσεις.

Αυτό βέβαια που παραμένει αδιευκρίνιστο, είναι αν οι νέες πιένες του χρηματιστηρίου, αφορούν προϊόντα που δημιουργούν με τη σειρά τους νέα χρηματιστηριακά απόβλητα.

Μέσα σε όλο τον ορυμαγδό των τελευταίων μηνών για την κρίση και τα κακά golden boys, ακούστηκαν πολλές φωνές να μιλούν για την ανάγκη θωράκισης της κοινωνίας με θεσμούς, οι οποίοι στο μέλλον θα αποτρέπουν την αχαλίνωτη, αήθη κερδοσκοπία.
Θα αποτρέπουν την επανάληψη φαινομένων όπως αυτά που ζούμε τώρα -λέγε με κρίση- εκλογικεύοντας το χρηματιστηριακό παιχνίδι- λέγε με κουμάρι.

Τέτοιοι κανόνες όμως δεν θεσπίστηκαν μέχρι στιγμής τουλάχιστον, άρα θα μου επιτρέψετε να μη συμμεριστώ την χαρά των παπατζήδων, που είναι πολύ πιθανόν - έξις δευτέρα φύσις λένε - να επενδύσουν σε νέα χρηματιστηριακά τοξικά απόβλητα.

Γιατί άλλωστε να κωλώσουν; Θα υπάρχουν πάντοτε βλίτα που θα πληρώνουν τα απόβλητά τους.


Καραμπουζουκλήδες και καραμπουζούκηδες


Υπεύθυνης και σοβαρής κυβέρνησης το ανάγνωσμα, συνέχεια.

Στα 20 υπό είσπραξη δίς, βάλε 10 εσύ, γιατί από τότε που εκκρεμούν οι υποθέσεις, οι μισές εταρείες έχουν κλείσει, οι υπόλοιπες έχουν πτωχεύσει και οι ρέστες δεν υφίστανται πλέον, αφού τα αφεντικά τους έχουν αποδημήσει εις τς αιωνίους μονάς, ένθα ουκ εστί πόνος και έκτακτες εισφορές.

Στα 10 λοιπόν δίς, συμπεριλαμβάνονται και 3,5 από 50.000 επιχειρήσεις, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι παίρνουν και δίνουν εικονικά τιμολόγια.

Ωραία, θα σκεφτεί κάποιος, τώρα που τους ξέρουμε, μπορούμε να πάρουμε τα λεφτά που χρωστάνε. Μπα; Από πότε αυτός που κλέβει το δημόσιο πληρώνει κι' όλας;

Αντίθετα, οι 50.000 αυτές επιχειρήσεις, δικαιούνται περαίωσης, σύμφωνα με τις εν ισχύ διατάξεις.

Πας λοιπόν, δίνεις 500 ευρώ και μην τον είδατε μην την απαντήσατε το Μήτσο το λεβέντη τον καραμπουζουκλή.

Μένουν βέβαια οι Κώτσοι, που θα καλύψουν για άλλη μια φορά, αυτοί και τα παιδιά τους, τα κατορθώματα του καραμπουζουκλή, ως είθισται να κάνουμε χρόνια τώρα εμείς οι καραμπουζούκηδες.


Ντινόπουλος ο αισιόδοξος


Αυτός ρε παιδιά, νομίζει ότι είναι ακόμη στην αντιπολίτευση και κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ.

Έλεγε προχθές, αναφερόμενος στην αδυναμία της κυβέρνησης να συμμαζέψει το ασυμμάζευτο κράτος, που εξέθρεψε αυτή και ο "προαιώνιος εχθρός της", το ΠΑΣΟΚ:

Η αλήθεια είναι πως δεν κάναμε πολλά προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά επί ΠΑΣΟΚ συνέχισε με τη γνωστή καραμέλα, για να καταλήξει: Από δω και πέρα όμως όλα αλλάζουν... μπλα, μπλα, μπλα... υπεύθυνα και σοβαρά.

Δηλαδή μέχρι σήμερα τι έκανε η κυβέρνηση; Το αγροτικό της; που κι' εκεί μπάχαλο το έκανε.

Κι' αν σου πήρε 5 χρόνια για να καταλάβεις ότι δεν έκανες πολλά πράγματα, τι με πείθει ότι στα τρία -λέμε τώρα- χρόνια διακυβέρνησης που απομένουνε, θα διορθώσεις ότι στράβωνες περισσότερο επί 5 χρόνια.

Μην απαντάς, ξέρω τι θα πεις.

Όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ στα πράγματα....


Ρε συ, θα πλερώσεις για το κοινό - τους - καλό;


Πρέπει να πεισθεί ο Έλληνας πολίτης να μη φοροδιαφεύγει, και να αντιληφθεί ότι τα χρήματά του, πηγαίνουν για το κοινό καλό είπε ο τσάρος της Ελληνικής οικονομίας.

Συμφωνούμε απόλυτα.

Δεν θα πεισθεί όμως με καταχωρήσεις στον τύπο, και τηλεοπτικές επικλήσεις στον πατριωτισμό και το φιλότιμό του.

Θα πεισθεί όταν δει τους πολιτικούς ή τα λαμόγια τους να μη βάζουν ατιμώρητοι το χέρι στο μέλι, όταν η δωρεάν παιδεία δεν θα χρειάζεται μια υποθήκη για φροντιστήρια, η δημόσια περίθαλψη δεν θα καρκινοβατεί την στιγμή που μας στοιχίζει ο κούκος αηδόνι, και οι καταχραστές και επίορκοι λειτουργοί θα πηγαίνουν στα σπίτια τους, μετά την επιστροφή των κλεψιμαίικων και μια εκπαιδευτική εκδρομή στο Γεντί Κουλέ.

Θα πεισθεί όταν τα 20 δις της φοροδιαφυγής, θα μπούνε στον κρατικό κορβανά, και θα γυρίσουν πίσω στην κοινωνία, υπο μορφή σχολείων, νοσοκομείων, υποδομών, ασφάλειας.

Δεν μπορείτε εσαεί να του ζητάτε να χρηματοδοτεί τις κουτσουκέλες σας, και την αδυναμία σας να μοιράσετε σε δυό γαϊδούρια άχυρο.


Τώρα πες μου. Κοιμάσαι ή θυμάσαι;


Μάθατε τίποτε από το μέτωπο της μάχης του ΥΠΑΝ με το καρτέλ των καυσίμων;

Θυμάστε φαντάζομαι τον ΥΠΑΝ κ. Χατζηδάκη να προαναγγέλι την μετωπική του σύγκρουση με το καρτέλ του πετρελαίου, πριν από ένα μήνα.

Θυμάστε είπατε; Ξεχάστε το, γιατί είναι σίγουρο πως το ξέχασε και ο υπουργός.

Όλοι σ' αυτόν τον κόσμο φαίνεται, έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, άλλωστε.

Αυτό είναι και το πρόβλημά μας όταν ψηφίζουμε, Ότι δεν θυμόμαστε πόσες φορές ξέχασαν αυτά που υποσχέθηκαν να θυμηθούν να εφαρμόσουν, όταν γίνουν κυβέρνηση.

Τώρα πες μου. Κοιμάσαι ή θυμάσαι;

Ποιός θα μας φυλάξει από τους φύλακες;

Άκουγα τον κ. Μαγγίνα, να παραδέχεται ότι το κράτος δεν λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν παίρνει γρήγορα χαμπάρι τι της γίνεται, αλλά άμα πάρει είμαστε ήσυχοι. Θα της πάρει άλλο τόσο χρόνο να αποφασίσει τι θα κάνει, αν δεν το ξεχάσει στο μεταξύ.

Και συμπλήρωσε ο τέως υπουργός. Στην κρατική μηχανή, υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά και διαπλοκή.

Είπαμε. Στις πραγματογνωμοσύνες είναι τσάκαλοι.

- Και τι κάνετε γι' αυτό; Ρώτησε αφελής δημοσιογράφος.

- Τι να κάνουμε; Μπορούμε ν' αλλάξουμε κάτι σε 4 χρόνια; απάντησε ο κ. Μαγγίνας.

Καλά εσείς δεν καυχιόσασταν -προεκλογικά πάντα- ότι έχετε λύσεις στο τσεπάκι σας - είχατε πρόγραμμα - κι' ότι η πάταξη της διαφθοράς θα γίνονταν ταχύτατα, εξοικονομώντας 10,5 δις ευρώ ετησίως;

Όταν λέγατε ταχύτατα, πόσα τέρμινα εννοούσατε;

Και αν τα νούμερα που αναφέρατε ευσταθούν, δεν αισθάνεστε υπεύθυνος για την απώλεια 42 δις ευρώ, στα χρόνια της διακυβέρνησής σας;

Υπευθυνότατα και υπουργιλίκι βέβαια, είναι έννοιες τελείως ασύνδετες, δείτε το νόμο περί μη ευθύνης υπουργών.

Για την ιστορία: Ο κ. Μαγγίνας, όταν ήταν υπουργός Εργασίας, επιφορτισμένος και με την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ασφαλιστικών τους συμπεριλαμβανομένων,
είχε ανασφάλιστους εργαζόμενους στη δούλεψή του.


Η ζωή μας κύκλους κάνει


Συνεχίζοντας ο κ. Μαγγίνας για την διαφθορά και διαπλοκή στο δημόσιο είπε:

Τι να κάνουμε δηλαδή για να τις καταπολεμήσουμε; να βάλουμε σε κάθε υπάλληλο, έναν δίπλα του να τον προσέχει;

Βεβαίως κύριε πρώην υπουργέ. Έτσι θα λυθούν πολλά προβλήματα.

- Πρώτον, θα βρεθεί απασχόληση για όσους υπαλλήλους έχετε προσλάβει επί των ημερών διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα σας.

- Δεύτερον θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε νέες προσλήψεις εν όψει εκλογών, να αυγατίσετε τη φθίνουσα εκλογική σας πελατεία. Γιατί αν περιμένεις ψήφο για το έργο σας, του χρόνου κατάλαβες.

- Τρίτον οι νεοπροσληφθέντες θα είναι επί συμβάσει, οπότε με την ομηρία τους εξασφαλίζετε και τέταρτη επανεκλογή.

Ας σοβαρευτούμε. Δεν βλέπω πιο ανοιχτή παραδοχή της αδυναμίας της κυβέρνησης, να πολεμήσει τη διαφθορά και την διαπλοκή, από τη δήλωση Μαγγίνα.

Μου θυμίζει τις σκέψεις της κυβέρνησης Σημίτη να δημιουργήσει σώμα αδιαφθόρων που θα έλεγχαν του αδιάφθορους, που μετά από δύο χρόνια στην πιάτσα, είχαν… διαφθαρεί.


Κατεδαφίσεις και άλλαι εργασίαι



Κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών στη χώρα μας, διαπιστώνει η Κομισιόν, γεγονός που δεν βρίσκει σύμφωνους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που αν τους ακούσει κανείς, πιστεύει ότι ζεί σε άλλη χώρα. Χώρια που σε πιάνει απόγνωση, αφού για να λυθεί κάποιο πρόβλημα, πρωταρχική σημασία έχει η αποδοχή της ύπαρξής του.

Εγώ πάντως δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος όσο εσείς φίλοι μου, και στο μπάχαλο γύρω μας, βλέπω την εκπλήρωση μιας προεκλογικής υπόσχεσης της κυβέρνησης. Της επανίδρυσης του κράτους.

Πως να χτίσεις νέο κράτος αν δεν γκρεμίσεις το παλιό;

Αυτό έγινε. Τώρα απομένει να αποδείξει η κυβέρνηση ότι είναι το ίδιο καλή στο χτίσισμο, όσο άψογη είναι στις κατεδαφίσεις.


Υπεύθυνη και σοβαρή αναξιοπιστία


Αναξιόπιστη θεωρούν στις Βρυξέλλες τη χώρα μας, σε ότι αφορά την ακρίβεια των οικονομικών στοιχείων που υποβάλει στην Κομισιόν.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το οριστικό τάχα μου Σύμφωνο Σταθερότητας, βρίσκεται στην Αθήνα για την δεύτερη; Τρίτη αναθεώρησή του; θα σας γελάσω.

Και εντάξει, θα δεχτώ πως αν όχι όλες, κάποιες χώρες "μαγειρεύουν" τα στοιχεία τους, αφού οι γραφειοκράτες είναι σε θέση να χαλάσουν τον κόσμο, αν αποκλίνουμε κατά μία τρίχα από τις νόρμες της Ε.Ε.

Εεεεπ! που πας κύριε σου λένε; Πάτησες τη γραμμή του άουτ. Πρόσεχε, πάρε μέτρα.

Γιατί κύριε γραφειοκράτη μου να πάρω μέτρα που θα ταλαιπωρήσουν τον κόσμο μου; Επειδή πάτησα τη γραμμή; Και τι έγινε; Τ' άντερα της έβγαλα;

Τέλος πάντων αυτοί είναι στην Ε.Ε. και τους ξέρουμε. Ίσως είναι κι' ευχής έργο να έχουμε κάποιον να κρατάει τα μπόσικα.

Θυμάμαι όμως την περιβόητη απογραφή και τον θόρυβο που είχε σηκώσει γύρω από αυτήν ο Αλογοσκούφης, πέρα από το έξτρα κόστος για την τσέπη μας.

Τότε η κυβέρνηση, τα στοιχεία της οποίας χρειάστηκε να απογραφούν - λέγε με ΠΑΣΟΚ - είχε χαρακτηριστεί αναξιόπιστη από Ν.Δ. και Ε.Ε.

Σήμερα, 5 χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά ευτυχώς αυτή η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και σοβαρή.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More