4.11.2009

Πίσω γορίλα!

Η υπερβολική βοήθεια προς τον πολίτη (δηλαδή η κοινωνική πολιτική) δημιουργεί τεμπελιά και απάθεια, είπε κορδωμένος διάνος, μαϊντανός τηλεοπτικών εκπομπών και γκουρού του ασύδοτου νεοφιλελευθερισμού.


Σίγουρα. Γι' αυτό η Σουηδία και η Δανία είναι εκατό χρόνια πίσω από τα γαϊδούρια, μόνιμα σκαρφαλωμένες εκεί ψηλά, στην πρώτη πεντάδα των χωρών, με το ανώτερο βιοτικό επίπεδο στον κόσμο.

Αντίθετα, πιστεύω η υπερβολική βοήθεια (κομματική, οικογενειοκρατική και πάει λέγοντας) προς τενεκέδες που θέλουν να παίζουν τους πολιτικούς ανέξοδα και στην πλάτη μας, δημιουργεί τεμπελιά και απάθεια προς τα κοινωνικά αιτήματα και ανησυχίες. Τρυφηλότητα.

Αραχτός στην καρακοσμάρα σου, ψηλά στις βουλευτικές λίστες, χορτάτος από πέντε γενιές πολιτικών, και περιτριγυριζόμενος από συμμαθητές και συμφοιτητές του κολεγίου, και του LSE, τι να δεις έρμε μου.

Την τύφλα σου δεν βλέπεις.

Μόνο μου κάθεσαι στα παράθυρα, και μου κουνάς το δάχτυλο απειλητικά λέγοντάς μου πως θα κάνω την ζωή μου καλύτερη, μόνο αν φτάσω στον πάτο του βαρελιού, οπότε το ξεροκόμματο που θα μου πετάξεις εσύ και τ' αφεντικά σου, θα μου φανεί παντεσπάνι.

Πίσω γορίλα!


Οδηγός αντιμετώπισης κρίσεων

Τι κάνει ο νοικοκύρης όταν αντιμετωπίζει μια κρίση;

Όχι, δεν θα σας πω εγώ, αλλά ο καταλληλότερος για την περίπτωση κ. Βουλγαράκης, του ενός υπουργείου και των -νόμιμων άρα ηθικών- offshores.

Είναι και νοικοκύρης, και κρίση αντιμετώπισε αυτομαστιγώνοντας το πολιτικό του προφίλ. Την κρίση του κόσμου δεν θα την αντιμετωπίσει, ελέω λίστας, αν αποδώσει η αυτομαστίγωση και μπει.

Λέει λοιπόν ο κ. Βουλγαράκης.

Ο νοικοκύρης -το κράτος στην περίπτωσή μας- όταν αντιμετωπίζει κρίση, μειώνει τα έξοδα, αυξάνει τα έσοδα (εν μέσω κρίσης; βαθύτατος στοχασμός εδώ) και αξιοποιεί την περιουσία του.
Τι εννοεί ο νοικοκύρης, τέως υπουργός, αξιοποίηση της περιουσίας; Την πώλησή της. Δικιά του είναι; τι τον νοιάζει;

Ακούσατε ανοικοκύρευτοι που αγωνίζεστε να κρατήσετε το υποθηκευμένο σπίτι σας, μπας κι' αφήσετε ένα κεραμίδι στα παιδιά σας;

Πουλήστε το ρημάδι να πάει στα κομμάτια.

Με τέτοιους πολιτικούς στην εξουσία είναι δυνατόν να προκύψει κάτι στραβό; Θα το ξανακάνεις, όταν θα τελειώσουν με την κρίση. Ήδη συγκροτούνται οι επιτροπές που θα ανακηρύξουν την λήξη της.

Πούλησέ το τώρα, που η αγορά είναι στα πάνω της και θα πάρεις και καλές τιμές από τις offshore που θα τα αγοράσουν, με το κομμάτι ψωμί που... εξαϋλωσαν.

- Νόμιμα, άρα ηθικά, όπως μας λέει ο νοικοκύρης.

Παστρικές νοικοκυρμένες δουλειές.

"Θέλω λοιπόν, να είμαι ξεκάθαρος"


"Θέλω λοιπόν να είμαι ξεκάθαρος. Παρόμοια γεγονότα δεν μπορεί να ξανασυμβούν. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε παρόμοιο ενδεχόμενο".

Αυτή ήταν μια αποστροφή της ομιλίας του πρωθυπουργού στη χθεσινή συζήτηση για την εγκληματικότητα στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Μια δήλωση που σηκώνει συζήτηση.

-Κατ' αρχήν πόσο ξεκάθαρος;

- Όσο π.χ. όταν ξεκάθαρα μας έλεγε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι το 2009;

- Όπως ξεκάθαρα έλεγε ότι η ελαχιστοποίηση της εργασίας θα επιτρέπεται μόνο υπό προϋποθέσεις, και από την άλλη μέρα υγιείς κερδοφόρες επιχειρήσεις, τσαταλιάζουν τον κόσμο σε απολύσεις και περικοπές;

- Όσο ξεκάθαρος ήταν υποσχόμενος ότι επί των ημερών του δεν θα υπήρχαν σκάνδαλα και αν γίνονταν -στην εξαιρετικά σπάνια αυτή περίπτωση- οι υπεύθυνοι θα κάθονταν στο σκαμνί, και όλοι είναι έξω;

Γιατί αν είναι τόσο ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός και σε αυτή την περίπτωση, τρέξε κόσμε κλειδαμπαρώσου.


Τα παιδιά δεν ξέρουν γκρίζο

Παρόμοια γεγονότα, δεν μπορεί να ξανασυμβούν, λέει ο πρωθυπουργός, και δείχνει αρκετά σίγουρος.

Πως το προδιαγράφει αυτό ο κ. Καραμανλής;

Άλλαξε τίποτε σχετικά με τις ανησυχίες των νέων για το μέλλον τους;

Αυτά που ακούνε από το Δεκέμβριο του 2008, είναι ότι το μέλλον τους συνεχίζει να υποθηκεύεται, με χρέη που θα κληθούμε να φορτωθούμε για δυο-τρεις γενιές ακόμη, επειδή κάποιος τρόμαξε εμπρός στο πολιτικό κόστος της επανίδρυσης του κράτους.

Η δωρεάν παιδεία τους, στοιχίζει μια περιουσία, ή δεν γίνεται καν λόγος γι' αυτήν αφού οι γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά. Οι ίσες ευκαιρίες που λέγαμε.

Βλέπουν τα παιδιά πρωθυπουργέ.

Βλέπουνε την απόγνωση των ημερών, ακούνε το γαμώτο των φίλων τους (και όχι μόνον αυτών δηλαδή).

Βλέπουνε λεηλασία του μέλλοντός τους, από χρυσοκάνθαρους ατιμώρητους γκάνγκστερς.

Και όσο αυτά δεν αλλάζουνε, θα τα παίρνουν στο κρανίο, και ο Δεκέμβρης θέλουμε δεν θέλουμε, θα επαναληφθεί. Οι μικροί δεν ξέρουν γκρίζο.

Οι νέοι ξέρουν άσπρο - μαύρο κι' έχουν αίμα που βράζει. Ζόρικος συνδυασμός.


Θα αποφασίσω να είμαι αποφασιστικός

Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε παρόμοιο ενδεχόμενο, λέει επίσης ο κ. πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα γεγονότα του Δεκέμβρη.

Έτοιμοι; Η δύναμη ταχείας επέμβασης, μόλις τελείωσε την εκπαίδευσή της -αν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής εκπαίδευση στην αντιμετώπιση ταραχών και εγκληματικών ενεργειών- μια διαδικασία που κρατάει μια εβδομάδα, άντε το πολύ δύο.

Πάλι ανέτοιμους και φτωχά εξοπλισμένους αστυνομικούς θα έχουμε στο δρόμο, σάκους του μποξ και στόχους του κάθε πιστολά.

Το ζήτημα χρειάζεται πρόληψη, όχι καταστολή.

Ισονομία - Ισοπολιτεία - Ισηγορία στην πράξη και όχι λόγια προς εσωτερική κατανάλωση, για ασύλληπτους μέχρι σήμερα κουμπάρους και νταβατζήδες.

Μιας και ο λόγος για την συγκεκριμένη συνομοταξία, προσπαθήστε, παρακαλούμε, να την κρατήσετε σε ασφαλή -για εμάς- απόσταση από τον κορβανά.

Όποιος δεν μαθαίνει από την Ιστορία, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Και μεις δείχνουμε πως δεν μάθαμε και πολλά.

Και εν πάσει περιπτώσει, την αστυνομία την έχουμε για να μας προστατεύει από τους κακούς και όχι να βαράει τα παιδιά μας.

Δούρειος; Μωρέ και γαιδούρειος

Αυτά τα γκάλοπ που γίνονται κάθε εβδομάδα, δεν σας θυμίζουν κάτι από ιπποδρομιακή αναμετάδοση;

Προηγείται ο πράσινος αναβάτη με τον ίππο Μουρχάν και 32 μονάδες, έναντι 28 του ο Αστραχάν του μπλε αναβάτη, που ακολουθεί κατά πόδας, τελευταία ασθμαίνων.

Ακολουθεί ο Στάλιν του κόκκινου αναβάτη, σε σταθερή απόσταση από τους πρωτοπόρους, αλλά αρκετά πίσω.

Ο ίππος Μπερλινγκουέρ του κόκκινου αναβάτη με τις κίτρινες ρίγες, οδεύει προς ντισκαλιφιέ, αφού μετά από μία εντυπωσιακή εκκίνηση, σταμάτησε να τρέχει, και βόσκει το χορτάρι της πίστας.

Ο ίππος Μπουραντάς, με τον βαθυγάλαζο αναβάτη, ακολουθεί κατά πόδας τον Αστραχάν, απο την εσωτερική, πίσω όμως από το φράχτη, με τον αναβάτη του να κοιτάζει πως θα γίνει να καθίσει αυτός στη θέση του αναβάτη του Αστραχάν. Είναι ομόσταβλοι, ίπποι και αναβάτες, σ' αυτήν την περίπτωση.

Κάθε Κυριακή, κάποια νέα γκάλοπ, θα αλλάξουν τη σειρά, έσχατοι έσονται πρώτοι και τούμπαλιν, πολλές φορές με τρόπους που μυρίζουν ντόπα, άστα να πάνε.

Προσέξτε που θα ποντάρετε τα λεφτά σας αυτή τη φορά και μην ακούτε τους bookies που έχουν συμφέρον.

Όποιον ίππο μας συνέστησαν μέχρι σήμερα, βγήκε δούρειος ή γαϊδούρειος.

Ξεκίνησε πρωθυπουργός και έγινε Κωστάκης.

Και όπως μάντεψα τις προάλλες (βουλωμένο γράμμα διαβάζω τελικά), δεν έλειψε και η ρίψη ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή για την ασφάλεια, ο οποίος για όλους τους άλλους πολιτικούς χώρους, είναι υποκινητής των επεισοδίων και όχι μόνο.

Έτσι όπως πάνε θα του φορτώσουν από το Βατοπέδι, ως το άνοιγμα της κερκόπορτας στην Άλωση της Πόλης.

-Τόσο σοβαροί και υπεύθυνοι.

Στάθηκε ο πρωθυπουργός στη δήλωση του Τσίπρα, "ότι οι τράπεζες ασκούν τυφλή βία" για να επιβεβαιώσει την συνάφεια του Σύριζα με τους υποκινητές των ταραχών.

Δηλαδή που διαφωνεί ο κ. πρωθυπουργός;

- Δεν είναι οι τράπεζες κράτος εν κράτει; Δεν νομοθετεί η Βουλή εναντίον πρακτικών αισχροκέρδειάς τους, και οι νόμοι γράφονται στα παλιότερα των κιταπιών τους;

- Οι τακτικές τους και η αναζήτηση του κέρδους έναντι οιουδήποτε κοινωνικού κόστους, δεν μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση, η οποία με βιάζει να αλλάξω ζωή προς το χειρότερο;

- Δεν μου ασκείται βία, όταν καλούμαι να πληρώσω τα τοξικά παιχνίδια τους, παρά το γεγονός ότι είναι υπερκερδοφόρες την τελευταία δεκαετία, κι' εγώ αυτό που είδα από αυτή την προκοπή, είναι πανωτόκια και ψιλά γράμματα;

- Δεν μου ασκείται βία, όταν για να συνεχίσει κάποιος να κερδοσκοπεί εις βάρος μου, πρέπει να τον χρηματοδοτήσω εγώ, με χρήματα που θα δανειστώ από τα παιδιά και τα εγγόνια μου, και με όρους και τόκους που θα καθορίσει ο κερδοσκόπος;

Είναι βία φίλτατε, που ξεκίνησες πρωθυπουργός και έγινες Κωστάκης.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More