11.07.2008

Ομάπα το καρπούζι

Ένα οπλοστάσιο επιχείρησε να περάσει -κρυμένο στην οικοσκευή του- στη χώρα επαναπατριζόμενος Κρητικός, ικανό να εξοπλίσει ένα μικρό στρατό.
Στα διάφορα που ειπώθηκαν για το συμβάν, συνοδευόμενα φυσικά από μία γενικότερη συγκατάβαση για την "σχέση" Κρητών και όπλων, ακούστηκε και αυτό από τηλεσχολιαστή:
"Κρητικός χωρίς όπλο είναι σαν Ηπειρώτης χωρίς ηπειρώτικα".
΄Ισως να είναι έτσι, αν και μου φαίνεται σαφώς πιθανότερο να πάω αδιάβαστος από από μια αδέσποτη μπαλωθιά παρά από αδέσποτο ηπειρώτικο. Εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις όπου ο τραγουδιστής είναι πποοολύ χάλια.

Όπως είναι σαφές
ότι αν η αστυνομία επιχειρούσε στην Ήπειρο και οι γηγενείς την υποδέχονταν με τσάμικα, θα είχε σαφώς λιγότερες απώλειες -σε αίμα και γόητρο- από ότι στα... ημιαυτόνομα Ζωνιανά.
Πιστεύω ότι ο Κρητικός χωρίς μαντινάδα είναι σαν Ηπειρώτης χωρίς Ηπειρώτικο, ενώ ο Κρητικός χωρίς κουμπούρι, είναι όπως ο άοπλος Πελοποννήσιος, Ηπειρώτης, νησιώτης, που στην επικράτειά τους η οπλοκατοχή - πόσο περισσότερο η οπλοχρησία - απαγορεύεται δια νόμου που δείχνει να εφαρμόζεται.

Πίστευα ότι τα είχαμε ακούσει όλα γύρω από τις φαιδρές αιτιάσεις των σκοπιανών, αλλά ότι θα διεκδικούσαν την μακεδονική ταυτότητα για το σερβοβουλγαροτουρκικό ιδίωμα που μιλούν, αγγίζει την ιλαρότητα.
Έστω. Άς μας εξηγήσουν την ετυμολογία των ονομάτων Φίλιππος και Άλέξανδρος στη γλώσσα τους. Το αποτέλεσμα να παραβληθεί ηχητικά με τα ανωτέρω ονόματα. (Πως άραγε λέγεται ο φίλος των ίππων στην γλώσσα τους, και ποιοί φθόγγοι παράγονται από τη συναίρεσή τους;).
Γνωρίζω ότι ο φίλος λέγεται κολέγκα, άρα ο Φίλιππος θα προσφωνείτο ως... Κολεγκοτάδε.

Πήραν τα ευτραφέστατα bonus τους για τις ευγενείς τους υπηρεσίες στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου δισεκατομμυρίων πολιτών ευαρίθμων κρατών, τα καθησύχασε και ο κος Polsen λέγοντας ότι οι bussines είναι as usual, ξηλώθηκαν χοντρά ολόκληρες κρατικές οικονομίες για να ισορροπίσει το σύστημα που τα εξέθρεψε και τα ίδια τα boys καταβαράθρωσαν.
Όλα βαίνουν καλώς για τα golden boys, που μπορούν τώρα εν μέσω διεθνούς κρίσης και με άφθονο ρευστό στα χέρια τους να κάνουν παιχνίδι για πάρτη τους, κερδοσκοπώντας εις βάρος εκείνων που η κρίση επηρέασε την "πραγματική τους οικονομία".
Δηλαδή ψέκασαν, τα σκουπίσαμε, τα σινιάραμε και το κακό είναιότι δεν πιστεύω πως τελείωσαν.

Δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιαμό που επικρατεί για την προδιαγραφόμενη -βάσει των γκάλοπ- νίκη του Ομπάμα και των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.
Το μαγαζί δεν αλλάζει, η διεύθυνση αλλάζει. Θα τινάξουν τα χαλιά στο Λευκό οίκο, άντε να κάνουν κι' ένα φρεσκάρισμα στους τοίχους και bussines as usual και εδώ.
Διεθνής νόμος είναι το συμφέρον των ΗΠΑ και οι ίδιες έχουν αναλάβει να τον εφαρμόσουν. Και τον εφαρμόζουν χωρίς δισταγμούς ή ηθικούς ενδοιασμούς, ακόμη και όταν τα συμφέροντα, τα δίκαια αν θέλετε, κάποιας φίλης και συμμάχου χώρας - και καλής πελάτισας οπλικών συστημάτων ας σημειωθεί - δεν συμβαδίζουν αλλά τέμνονται με τα δικά τους.
Το πιθανότερο είναι να βγεί... Ομάπα το καρπούζι.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More